Fijne mogelijkheden

Leven is de ene keus na de andere maken. Je bent voor iets of tegen iets, je moet voor dit kiezen of voor dat. Nog niet zo lang geleden ben ik een zoektocht gestart naar een goed koffiezetapparaat of espresso-apparaat. Je wilt niet weten hoeveel opties er zijn en dan heb ik het nog niet over de talloze merken. De volgende keuze is dan welke koffie je wilt. Loop eens een gemiddelde supermarkt binnen of een gespecialiseerde koffiezaak, enfin, need I say more? Voorlopig heb ik mijn zoektocht even tijdelijk opgeschort, het overweldigde me nogal.

Het aantal mogelijke keuzes in de Westerse wereld is gigantisch en daar zijn we dankbaar voor. Of toch niet altijd? De socioloog Barry Schwartz noemt het 'keuze-overbelasting'.
Natuurlijk zijn we er dankbaar voor dat wij als westerlingen de mogelijkheid hebben om te kiezen hoe we leven en wat we kopen. En het is natuurlijk ook heel fijn dat we verschillende opties hebben, tot op zekere hoogte.
Soms gaat het echter zo ver dat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn, dat we het ene product niet meer van het andere kunnen onderscheiden en we er uit pure ellende maar voor kiezen het oude vertrouwde product maar aan te schaffen, of zoals ik er gewoon maar de brui aan geven.

We zijn verwend, we hebben zoveel keuzes op zo veel verschillende niveau's, dat we het ons maar moeilijk kunnen voorstellen hoe het zou zijn ergens te leven waar je maar weinig invloed hebt. Ons lijkt het misschien soms heerlijk om minder opties te hebben, waardoor we tijd aan andere zaken zouden kunnen besteden. Minder gezegenden zijn soms wel de hele dag kwijt om aan hun noodzakelijke behoeften te voldoen. Mensen met minder opties zijn waarschijnlijk gelukkiger dan mensen, die weten dat er onbeperkte opties zijn die ze zich niet kunnen permitteren.
Schwartz onderscheidt 'tevredenen' en 'maximaliseerder', deze laatste is de perfecte consument die iedere mogelijkheid wil onderzoeken en daar alle tijd voor neemt. De 'tevredenen', die bereid zijn om ergens gewoon genoegen mee te nemen, zijn uiteindelijk vaak gelukkiger. De 'maximaliseerder' is zo druk bezig met de vraag of ze iets beters hebben gemist, dat ze nauwelijks in staat zijn te genieten van wat ze hebben.

In het kader van de balans vinden lijkt het de beste oplossing om jezelf te trainen in het tevreden zijn met wat je hebt. Versimpel je leven en wees blij met alles wat je hebt in je leven!
Voor veel mensen is gelukkig zijn een keuze. Door negatieve gedachten te leren uitbannen en flexibeler te worden kom je al een heel eind. Natuurlijk voel je je niet altijd opgewekt, kiezen voor geluk betekent ook niet dat je alle negatieve gevoelens moet negeren of uitbannen, maar juist dat je deze gevoelens onderkent en verandert.
Onthoud: ' De meeste mensen zijn ongeveer zo gelukkig als ze besluiten te zijn.' (Abraham Lincoln). Je hebt er meer invloed op dan  je denkt!

Reacties

Populaire posts